OlaviAlaNissila

Keskusta haluaa vahvistaa yrittämisen kannusteita

Kauppalehden kolumnissa arvioitiin oletetun punamultahallituksen verolinjaa (19.3.). On sen johdosta syytä tarkentaa, että Keskustan tavoitteena on, että yritykset voivat kasvaa kannattavasti Suomessa. Halumme vahvistaa kotimaista omistajuutta. Vaalitavoitteemme ovat linjassa sen kanssa, mitä 2000-luvulla Keskusta on eri hallituksissa tehnyt. Esimerkiksi edellisessä punamultahallituksessa poistettiin varallisuusvero ja laajennettiin sukupolvenvaihdoshuojennusta. Sinipunahallituksen tulokset kokonaisveroasteen nousun osalta tiedämme viime vaalikaudelta.

Keskusta haluaa kehittää yrittäjien verotusta tulevalle vaalikaudella. Emme keskity pelkästään työn verotuksen keventämiseen. Emme kannata Kokoomuksen esittämää palvelualojen yritysten sähköveron kiristystä. Torjumme toimet, jotka heikentävät yrittäjyyden kannusteita.  Yrittäjyyttä edistämällä tuemme mahdollisuuksia synnyttää uutta työtä.

Verotuksen ennakoitavuus ja vakaus ovat tärkeitä asioita. Puolueen tavoitteena on, että tulevalle vuosikymmenelle laaditaan yritysverotuksen kehittämisestä ns tiekartta. Johtotähtemme on verotuksen ennakoitava kehitysnäkymä. Tiekartan tavoitteena on varmistaa yhteisöverotuksen kilpailukyky ja kannustaa aineettomiin ja aineellisiin investointeihin.

Keskusta kannattaa nykyistä osinkoveromallia. Pidämme nykyistä nettovarallisuussidonnaista osinkoverojärjestelmää yrittäjyyteen kannustavana. Nykyjärjestelmästä eivät hyödy pienet, aloittavat ja osaamiseen perustuvat yritykset. Tahtotilamme on luoda rinnakkainen järjestelmä näille yrityksille, jossa pienet osingot olisivat yrittäjähuojennuksen piirissä nettovarallisuudesta riippumatta. 

Päättyvällä vaalikaudella käyttöönotettua yrittäjävähennystä saa noin 340 000 suomalaista. Haluamme jatkaa kotimaisen pk-yrittäjyyden tukemista korottamalla yrittäjävähennyksen 8 prosenttiin. Yrittäjävähennystä voisi saada jatkossa enintään 75 000 euron elinkeinotulosta laskettuna.

Yrittäjän ikääntymisestä johtuva omistajanvaihdos on edessä seuraavan vuosikymmenen aikana lähes 50 000 yrityksessä. On tärkeää varmistaa toiminnan jatkuvuus, jotta voimme pitää kiinni työpaikoista ja vauhdittaa yritysten kasvua. Tämän vuoksi Keskusta puolustaa sukupolvenvaihdoshuojennusta. Omistajanvaihdoksia ja yritystoiminnan kehittämistä haluamme edistää myös keventämällä työntekijöiden osakeomistusjärjestelyjen ja osakekannustamien verotusta. 

 

Olavi Ala-Nissilä

Kansanedustaja, Keskustan talous- ja veropoliittisen työryhmän puheenjohtaja 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kepulla on Varsinais-Suomessa kaksi veroasiantuntijaa.Tällä kertaa vain toinen saa valtakirjan.Se toinen suunnitteli ainakin oman kertomuksen perusteella Kimmo Sasin kanssa vajaa 10 vuotta sitten lehdille alvia.Lehtitilaukset pistettiin verolle seuraavalla kaudella, se toinen kaveri oli oppositiossa ja oli tullut takinkäännön aika.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kuluneella hallituskaudella NÄHTIIN mitä "HALUSIVAT" kokoomus ja MILJONÄÄRI-yrittäjä-pääministerin keskustajohtoinen porvarihallitus ja gallupit ja tuleva vaalitulos näyttävät mitä mieltä olemme Sipilä-Bernerin ja Orpon touhuista ja agendosta..?!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Parjattu Sipilä on ainoa joka kamppaili menestyksellä kestävyysvajetta vastaan.Uskon että Sipilä tulee jälleen arvoonsa 4 vuoden kuluttua jos jaksaa.
Vaalikeskustelut takaavat "100 vuoden takaisen" kestävyysvajeen.

Toimituksen poiminnat